Skip to content

2024. 05. 14. VÉT

2024. 05. 14. VÉT

2024. 05. 14. VÉT

2024. 05. 14-én a VÉT-en történt:

A VÉT-en  két nagyon fontos és a munkavállaókat érintő változásról kaptunk tájékoztatót. Az első részben a digitális oktatásra történő átállásról a másodikban pedig a most zajló szervezeti átalakulásról.

Az első napirendi pont:
A digitális formában történő oktatás 2024. július 1-én történő bevezetésnek jelenlegi állapotáról tartott tájékoztatót a BGOK Központ vezetője:
A 396/2023 kormányrendelet szabályozza a digitális oktatástra történő átállást az állami vállalatoknál. A MÁV ZRt-nél fokozatosan fogják bevezetni. A digitalizáció teljes körben nem tud megvalósulni, de ki fogja egészíteni a személyes oktatásokat. Különböző oktatási formákra kell számítani online tanterem, videó anyag, interektív anyag, epub.
Fontos az eszközök biztosítása a digitális áttérésnél, mely az új feltvételes munkavállalóknál tablet formájában, az időszakos oktatásoknál pedig okos telefon formájában lesz biztosítva mindenki számára.

 

A második napirendi pont:
A MÁV Zrt ütemezett szervezeti változásairól tartott ismertető szerint: 2024 július 1-től a Területi Igazgatóságok gazdálkodási igazgató helyettesi és műszaki igazgató helyettesi pozícióiói eltörlésre kerülnének.
A forgalmi csomóponti főnökségei megszűnnének, ez a változás 26 főnökséget érintene. A csomópontok beleolvadnának a Területi Igazgatóságok osztályaiba illetve az állomásfőnökségek területeibe. Az állomásfőnökségek állomási létszámok alapján szintén összevonásra kerülnek, ennek mértékéről még később döntenek.
Továbbá a PML és a TEB területén szakszok összevonására kerülne sor, 55 szakasz összeolvadása során 24 új szakasz keletkezne.

722 szervezeti egység van jelenleg a MÁV Zrt-nél ebből 598 maradna, tehát mindösszesen 124 szervezeti egység szünne meg illetve olvadna egybe a szervezet átalakítás alkalmával.
A szervezti átalakítás eredménye képpen 17,8% csökkene a vezetői pozíciók száma, 132 pozíció megszűnésére kerülne sor, 18,4 %-al emelkedne az egy vezetőre jutó munkavállalók a száma.

 

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk minden tagtársunknak!